За лепшу школу

У оквиру пројекта „За лепшу школу“, који смо реализовали са Ротари клубом из Крагујевца, 24.12.2019.године у ОШ “Мома Станојловић“ организована је презентација примене беспилотних летилица/дронова који се могу користити у оквиру предмета техника и технологија и информатика и рачунарство. Тим поводом нашу школу је посетио министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић са својим тимом, који је уручио десет дронова основним школама из Лесковца, Краљева и Чачка. Презентацији је присуствовао градоначелник Крагујевца Радомир Николић, члан градског већа за образовање, представници школске управе, локалне самоуправе , директори девет основних школа из Лесковца, Краљева и Чачка као и већина директора крагујевачких основних школа са наставницима информатике и рачунарства.

Основна школа „Мома Станојловић“ одабрана је за ову донацију јер је један од лидера у дигиталном описмењавању ученика и том приликом је добила две беспилотне летилице. Основни циљ увођења дронова у наставу је програмирање у програмском језику Scratch који је новим наставним планом и програмом предвиђен већ у петом разреду основне школе. Програмирањем дронова и одређивањем прецизне путање истих подиже се дигитална писменост и компетенције, мотивисаност ученика и наставника. Уједно се подстиче развој критичког мишљења код ученика.

У презентацији пројекта учествовали су ученици петог разреда и професори информатике, Анђелија Миловановић и Александар Зечевић, који су представили програмски језик за управљање дроном и практичну примену програмирања.Ученик Александар Лешњиковски је презентовао управљање дроном преко апликације TELLO
Тим пројекта

У презентацији пројекта учествовали су ученици петог разреда и професори информатике, Анђелија Миловановић и Александар Зечевић, који су представили програмски језик за управљање дроном и практичну примену програмирања.Ученик Александар Лешњиковски је презентовао управљање дроном преко апликације TELLO на паметном телефону а презентацију је пратила прича коју је написао проф.српског језика Иван Марковић.

Преузмите презентацију

Погледајте Видео снимак дрона

Поклоњени дронови имају долет до 100 метара, спадају у прву категорију беспилотних летилица, тако да за њихову примену није потребна посебна дозвола.

  • Србија се брзо мења и ово је само један од корака које смо обећали у септембру. Друштво засновано на знању, а темељ креће од вртића. Од идуће године информатика ће бити обавезан предмет од првог до четвртог разреда, а уводимо и програм за предшколце, такозвано „програмирање за пчелице“ који ће бити прилагођен њиховом узрасту. Радимо на даљој набавци рачунара, таблета и лап-топова. У року од четири месеца увели смо дигиталне уџбенике а програмирање дрона за три месеца изјавио је Министар Шарчевић.

Ради се на новој стратегији образовања до 2030.године, а велика пажња биће поклоњена обнови постојећих и изградњи нових школа, увођењу једносменског рада“, и најавио изградњу три Тренинг центра за вештачку интелигенцију.

Извори: Радио телевизија Крагујевац, Скупштина Града Крагујевца

You may also like...