Март
 
Недеља дигиталних вештина
Онлајн недеља 2017.
 
ПОНЕДЕЉАК 19. 03. 2018.
1. час у другој смени
 
1. Радионица: "PhET интерактивне симулације у настави математике"
Учесници: ученици II-3 разреда
Водитељ радионице: Миљана Милојевић
Ученици II-3 су кроз активну примену рачунара упознати са појмом "интерактивна симулација". Посетили су сајт https://phet.colorado.edu/sr/, који је основан 2002. год. од стране нобеловца Карла Вимена Nobel (Carl Wieman), PhET интерактивне симулације као пројекат Универзитета Булдер Колорадо (University of Colorado Boulder) за креирање бесплатних, интерактивних симулација из математике и природних наука. Сајт је преведен на српски језик.
PhET симулације базиране су на опсежним образовним истраживањима и кроз њих се ученици ангажују кроз интерактивно, игролико окружење у коме ученици уче истражујући и откривајући.
Након логовања на одговарајући сајт, ученици су одабрали симулације из Математике, подобласт Математички концепти, симулација Аритметика.
https://phet.colorado.edu/sims/html/arithmetic/latest/arithmetic_sr.html
Тиме је остварена корелација са наставним садржајима који се тренутно обрађују из предмета математика – множење и дељење до 100.
Ова симулација им је пружила избор три области Множење, Чиниоци и Дељење, у оквиру које постоје три нивоа тежине, које могу сами бирати. Имали су могућност мерења (ограничавања) времена за решавање сваког од задатака. Посебно им се допало што су одмах након решавања сваког примера добијали повратну информацију да ли је резултат тачан или не, и одговарајући број поена. Радо су се такмичили – међусобно упоређивали ко је решио више задатака, ко је први прешао на следећи ниво задатака, као и да ли је било погрешних одговора који су повлачили негативне бодове, па су наградне звездице биле потпуне или им је недостајао неки крак.
Ученици су били веома активни, радознали и такмичарски расположени. Напредовали су својим темпом и постигли различите нивое успешности.
На крају радионице, ученици су посетили сајт посвећен Недељи дигиталних вештина у Европи, где су кликом на бројач и регистрацијом на званичном сајту ове кампање дали свој глас тј. допринели успеху Србије која је заузела високо друго место.