ЛИТИЈЕ ГРАДА КРАГУЈЕВЦА И СТАРЕ ЦРКВЕ

        На Духовски понедељак, 5. јуна 2023. године, Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију поводом храмовне славе Старе цркве у Крагујевцу, а потом је повео Литију кроз Град Крагујевац.

Након причешћа верног народа код Записа је преломљен славски колач, чији је домаћин ове године био професор у пензији Драгослав Арсенијевић са својом породицом.

Потом је оформљена Литијска поворка која је из Старе Цркве кренула преко Лепеничког моста, Булеваром до Поште а онда је код Крста Владика Јован узнео молитве за Град и све житеље Града Крагујевца. Литијска поворка je продужила улицама Саве Ковачевића, Зорана Ђинђића и Николе Пашића, назад у Стару Цркву.

У Литији Града Крагујевца учешће је узео председник скупштине Града Крагујевца г. Мирослав Петрашиновић, Биљана Илић-Стошић начелница шумадијског округа, Миљан Бјелетић већник за културу, Предраг Стевовић већник за спорт, Ана Петровић помоћник градоначелника за културу и информисање, Стефан Јовановић помоћник градоначелника за младе и универзитетско образовање, Владимир Јаковљевић Декан медицинског факултета у Крагујевцу, Драган Вујисић декан Правног факултета, Рашко Катић прослављени спортиста у Кошарци који је носио Крст, остали представници локалне самоуправе, јединица Војске Србије, начелник МУП-а у Крагујевцу Владимир Шебек, шеф кабинета градоначелника Лазовић Марко, јединица МУП-а и јединица Жандармерије, јединице Сектора за ванредне ситуације, јединица Комуналне полиције, представници Здравствених установа града Крагујевца, културноуметничка друштва за неговање традиције из Крагујевца “Абрашевић” и “Смиље”, као и наставници, вероучитељи и ученици крагујевачких средњих и основних школа ( из наше школе ОШ „Мома Станојловић“, учешће у Литији узело је око 105 ученика.)

По завршетку Литије, свима су уручене Захвалнице као и директору наше школе Рајици Ковачевић. У организацији Литије учествовали су компаније: Трнава, Вода Вода, Застава Терво, пекаре: Дон Дон, Житопродукт, Јевтић, Катарина.

Након културноуметничког програма, који је одржао Марко Нешић и хор Мали и Велики Лицеум и молитве Владике Никоја Велимировића коју су ученици Верске наставе прочитали у Старој Скупштини је одржана изложба Видана Папића “Прст, језик и остали пси ” и Горана Милосављевића  “Знаменити људи Града Крагујевца кроз историју”. Прослављање Славе Старе Цркве у Крагујевцу и Литије Града Крагујевца је настављено свечаном трпезом љубави за учеснике Литије и  послужење у Порти Цркве за све ученике.

You may also like...