Посета Старој цркви

Ученици трећег разреда ОШ “Мома Станојловић“ – 3/3 учитељице Маријане Биочанин и 3/4 учитељице Наташе Мрачине, заједно са вероучитељицом Аном Зечевић, посетили су 11.и 12. јуна 2024.године, Стару Цркву у Крагујевцу.

Сви ученици су имали прилике да се упознају са Црквом која је део културно – историјског комплекса „Милошев венац“ и која се налази на списку непокретног културног добра као споменик културе од великог значаја. Ова посета је била један вид корелације предмета: природе и друштва, верске наставе и ликовне културе јер су ученици усвојили појмове из српске историје, српске Црквене баштине и посматрајући фреске и иконе и стил градње Цркве и старог здања Скупштине, проширили своје знање из ликовне културе.

Прво су посетили унутрашњост Цркве и видели новоосликане фреске, затим су имали прилике да им свештеник покаже унутрашњост олтара са врата иконостаса, што многи ученици немају прилике да виде у свакодневним посетама Цркви, и објасни свете предмете и сасуде који се налазе у њему ( Јеванђеље, дискос, путир, копље, рипиде…). Видели су и један од најстаријих иконостаса и уочили разлике у стиловима осликавања икона у пршлости и сада, целивали честице моштију светитеља , видели лустер –полијелеј и објашњено им је значење те речи. У наставку посете, ученицима је демонстрирано како се правино целивају иконе и како се правилно пале свеће и због чега се врши та радња, а имали су прилику и да запале и сами свеће за здравље и за покој душе својих предака и сродника.У порти Цркве су видели и стару зграду- Скупштину из 1859.г. у којој су се одржавала прва скупштинска заседања и где је 1835.г. обнародован први српски устав – Сретењски (на празник Сретење 15.фебруара).

На крају посете, ученици су имали време за игру и разоноду у порти Цркве.

You may also like...