На 20. изложби гљива близу 250 различитих експоната

Посетиоци су, на 20. изложби гљива, на Природно-математичком факултету, могли да се упознају са јестивим, нејестивим и отровним гљивама.

Гљиварско друштво „Шумадија“ изложило је 248 различитих експоната које су пронашли на обронцима Копаоника, Рудника, Гледићких планина, Црног врха, Гоча и Голије.

Да печурке привлаче пажњу показали су бројни посетиоци јубиларне изложбе гљива на Природно-математичком факултету.

Већ 20 година Гљиварско друштво „Шумадија“ упознаје Крагујевчане са гљивама које се могу наћи у околини Крагујевца, али и на планинама у непосредној близини.

Профил посетилаца био је шаренолик: од појединаца, преко породица, људи који се професионално или аматерски баве микологијом, а било је и деце која су радо пристала да учествују у изложби, нешто науче, али и несебично поделе стечено знање.

Изрека „ничу као печурке после кише“ није се баш могла употребити у септембру због недостатка падавина, па је пред члановима друштва био тежак задатак – како наћи изложбене експонате.

Иако су претходно најављивали око 150 гљива, ипак су, на радост љубитеља печурака, пронашли више.

Изложби су присуствовали и чланови других гљиварских друштава из Београда, Новог Сада, Пожаревца, Бање Ковиљаче и Петровца на Млави.
Представљена је и стручна литература из микологије како би посетиоци могли да прошире постојећа и стекну нова знања о јестивим и отровним врстама гљива.

Поред бројних експоната, посетиоци су могли да виде и две врсте гљива које спадају у ред 33 најређих у Европи, а у Гљиварском друштву „Шумадија“ били су поносни што су их управо они пронашли и представили.

Извештава новинарка РТК Јелена Јовановић.

You may also like...