Вакцинације деце против хуманог папилома вируса током 2022/2023.

Подршка за реализацију здравственопромотивних активности поводом спровођења вакцинације деце вакцином против хуманог папилома вируса током 2022/2023. године у основним и средњим школама у Републици Србији.

ПРИЧА О ХПВ ИНФЕКЦИЈИ СЕ ТИЧЕ СВАКОГ ОД НАС.

То је прича о нашем здрављу и будућности наше деце.

Хумани папилома вируси (ХПВ) су велика група вируса са више различитих типова, који могу да проузрокују разна обољења. ХПВ инфекција се јавља веома често и већина мушкараца и жена током живота дође у контакт са бар једним типом хуманог папилома вируса.

Овај вирус се лако преноси контактом преко коже/слузокоже заражене особе, а већина људи и не зна да има ХПВ у организму.

ВАКЦИНИШИ СЕ

ОДРЕЂЕНЕ ВРСТЕ РАКА И ХПВ.

ХПВ инфекција може да буде веома озбиљна. Чак у 99,7 % случајева рака грлића материце постоји ХПВ инфекција, која представља и најчешћи узрок појаве рака усне дупље и ждрела. Према подацима Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, током 2020. године у Србији је од рака грлића материце оболело 1.087 жена, док су 453 жене нажалост умрле.

Око 200 мушкараца у Србији сваке године оболи од карцинома повезаних са ХПВ инфекцијом, а око 80 њих изгуби живот. Зато није време да седимо скрштених руку јер решење постоји.

ХПВ ВАКЦИНА – НАЈБОЉА ПРЕВЕНЦИЈА

ХПВ вакцина спречава инфекцију одређеним типовима ХПВ. У преко (90 %) случајева ХПВ вакцина спречава настанак рака грлића материце, а истраживања су показала и високу ефикасност (преко 90%) у заштити од добијања гениталних кондилома, као и других карцинома аногениталне регије.

ХПВ вакцина је ефикасна и безбедна, а први пут је дата 2006. године. Од тада до данас спроведено је преко 100 студија са више од милион учесника које су потврдиле њену безбедност и ефикасност. До сада је широм света дато више од 500 милиона доза вакцина и показало се да је организована имунизација најефикаснији начин заштите становништва од ХПВ инфекције.

Преузмите брошуру

You may also like...