ДАН ОТВОРЕНИХ ВРАТА – 30.11.2023.

Захваљујући нашим бакама, декама, и једној мами, ученици су имали прилику да се упознају са преношењем порука некада – путем разиличитих предмета (писама, разгледница, споменара, телеграфа, фискних телефона, фотоапарата, новина, писаће машине…..). Не само да су могли да их виде и опипају, већ су и куцали на писаћој машини( свако је написао своје име), гледали кроз стари објектив апарата, покушали да окрену бројеве на старом телефону, читали поруке са разгледница/споменара…. А истовремено су упоређивали са данашњом техником и како сада изгледа преношење порука.

Оно што је било такође веома важно је да су ученици имали прилике да чују веома занимљиве приче од бака и дека, који су поред презентације, испричали и своја искуства ( како је изгледала комуникација погледом, како су једни другима слали писма ( кочијама се развозила, а зими поштар на санкама, саднуче за убацивање писама, како су родитељима преносили поруке од учитеља (написано на папирић), када и коме су слали ћеститке ( за празнике, када су били на планини/мору..).

Занимљива су била и питања ученика ( чиме су некада писали- па су научили и шта је перо и мастило, пенкало), како су писали од линије до линије ако им је свеска била без истих, као и када су добили модеран телефон и зашта га све користе. Ово је али део атмосфере која је била предивна. Радионица је трајала више од 2 часа, а ученици су били и те како активни, заинтересовани, радознали и оно што је веома важно, на крају су умели да наведу све начине преношења порука некада, што значи да су нам наше баке и деке веома пажљиво, с љубављу и малом дозом сете, пренели део свог времена, а ми смо обећали да ћемо задржати старе обичаје слања и писања честитки и разгледница.

Велико хвала на сарадњи, и веома нам је драго да је међу бакама и декама било и бивших ученика наше школе, који су изразили задовољство што имају прилику опет да се нађу у истој.

https://www.facebook.com/moma.stanojlovic.5/videos/266991096370232

You may also like...