АМБИЈЕНТАЛНА НАСТАВА y Шумарицама

Због епидемиолошке ситуације нисмо могли да идемо на „Велики школски час“ 21.10.2020.,  са ученицима II/3, је 24.10. организована амбијентална настава са посетом  Спомен парку „Крагујевачаки октобар“, у пратњи учитељицa Милене Миљковић и Зорице Поповић.

Циљ посете је био:

  • Упознавање ученика са спомеником који je подигнут у знак сећања на стрељање ђаке и професоре страдале 21.10.1941.године.
  • Повазаност Пројектне наставе и теме коју смо радили тог дана (Значајни датуми)
  • Уочавање октобарских боја и промена на биљкама; правила понашања у насељу (повезаност са Српским језиком и Светом око нас).
  • Боравак у природи и на свежем ваздуху (због епидемиолошке ситуације и корелације са физичким и здравственим васпитањем на тему „Моје здравље“)

Активности:

Са ученицима смо после великог одмора кренули ка Шумарицама. Поштоване су све мере безбедности (ношење маски и стајање у реду један поред другог (без држања за руке). Током ходања, са ученицима су обновљена правила понашања приликом кретања кроз насеље (како се зове део пута којим се крећу пешаци; где треба да прелазимо улицу- пешачки прелаз; саобраћајни знаци). Како су на небу уочили укрштен траг авиона, то их је подсетило на X- непознати број, па смо успут обновили израчунавање непознатих бројева- у циљу утврђивања истог. Током шетње су уочавали промене на биљкама, разгледали воће и поврће- које је било изложено испред продавница, уочавали боје природе око њих. По доласку у Шумарице направили смо мали предах на игралишту како би се ученици мало играли. Купљене су им пице и сокови (део новца са новогодишњег вашара), па су ту и ужинали (предходно су сваком дезинфиковане руке).

Након тога смо отишли до Спомен парка, где им је одржано краће предавање о крагујевачком октобру; ко је и на који начин страдао 1941.године; ко је био познати професор који је страдао са ђацима и реченица по којој га памтимо. Са ученицима се водио разговор о њиховом предзнању о истом (знали су да је написана песма посвећена њима, и која песникиња ју је написала; како се зове споменик; где се налази музеј „ 21.окобар“; рецитовали смо делове песме „Крвава бајка“. Обавештени су да се сваке године одржава Велики школски час и да је то начин да се ода почаст невиним жртвама, зато се и полажу венци од стране наших представника, али и других држава.

Поведени су у облизак око споменика, како би пронашли камен на коме пишу познате речи професора („ Пуцајте, ја и сада држим час“ )  и једна строфа из песме „Крвава бајка“. Читали су натписе са венаца како би видели ко је све оставио исти и одао почаст. Ученици су били веома знатижељни и разумљиви.

Након тога, ученици су имали још мало слободног време да уживају у игри мало даље од споменика.

После укупно 3 сата проведених  на чистом ваздуху, са ученицима смо се полако упутили ка школи, понешени новим искуством и лепо проведеном дану.

Циљ посете је у потпуности остварен, на обострано задовољство нас и  ученика, али и самих родитеља.

Одељењски старешина:

Милена Миљковић