За лепшу школу

Основна школа „Мома Станојловић“ одабрана је као један од лидера у дигиталном описмењавању ученика и том приликом добила две беспилотне летилице. Основни циљ увођења дронова у наставу је програмирање у програмском језику Scratch који је новим наставним планом и програмом предвиђен већ у петом разреду основне школе. Програмирањем дронова и одређивањем прецизне путање истих подиже се дигитална писменост и компетенције, мотивисаност ученика и наставника. Уједно се подстиче развој критичког мишљења код ученика.

У презентацији пројекта учествовали су ученици петог разреда и професори информатике, Анђелија Миловановић и Александар Зечевић, који су представили програмски језик за управљање дроном и практичну примену програмирања.Ученик Александар Лешњиковски је презентовао управљање дроном преко апликације TELLO на паметном телефону а презентацију је пратила прича коју је написао проф.српског језика Иван Марковић.

Поклоњени дронови имају долет до 100 метара, спадају у прву категорију беспилотних летилица, тако да за њихову примену није потребна посебна дозвола.

Министар Шарчевић: „Србија се брзо мења и ово је само један од корака које смо обећали у септембру. Друштво засновано на знању, атемељ креће од вртића. Од идуће године информатика ће бити обавезан предмет од првог до четвртог разреда, а уводимо и програм за предшколце, такозвано „програмирање за пчелице“ који ће бити прилагођен њиховом узрасту. Радимо на даљој набавци рачунара, таблета и лап-топова. У року од четири месеца увели смо дигиталне уџбенике а програмирање дрона за три месеца. Ради се на новој стратегији образовања до 2030.године, а велика пажња биће поклоњена обнови постојећих и изградњи нових школа, увођењу једносменског рада“, и најавио изградњу три Тренинг центра за вештачку интелигенцију.

You may also like...