У ЦАРСТВУ ГЉИВА

Пројекат „У царству гљива“

Први део пројекта „У царству гљива“ се изводио на терену, у шумама околине Крагујевца у сарадњи са Гљиварским удружењем “Шумадија”. Ученици 7.и 8. разреда истраживали су гљиве наше околине: јестиве, отровне, њихову грађу, екологију. Након теренске активности, ученици су учествовали на изложби гљива на Природно-математичком факултету. На свом штанду излажили су свој истраживачки рад. Пројектне активности су подржане од стране Центра за промоцију науке и Научног клуба Крагујевац у оквиру центра за образовање Крагујевац.

Истраживачке активности у области микологије изведене су на терену, у природи Аџиних ливада и околине.

Циљ је био да приближавање науке и искуствено учење ван школских клупа. Овај начин упознавања  чудесног света гљива подстиче радозналост код ученика да се у будућности прикључе неком гљиварском друштву, а све у склопу очувања природе, да прошире и стекну нова знања о јестивим, отровним и екстремно ретким врстама гљива. За ученике ова активност представља велику радост дружења и једну лепу успомену из детињства.

Након теренских активности, ученици су учествовали на изложби гљива на Природно-математичком факултету-Крагујевац. На свом штанду излажили су свој истраживачки рад. Материјал са терена, допуњен је прављењем препарата (спора) постављеним за посматрање под микрископом. Бројне врсте су се нашле на фотографијама наших ученика.

Такође су показали и радозналост  при  дегустацији  специјалитета од гљива које су правиле чланице Гљиварског друштва Шумадије.

Пројекат је подржан од стране Центра за промоцију науке –Крагујевац, а у сарадњи
сарадњи са Гљиварским удружењем “Шумадија

Наставници Реализатори: Дејан Добричић и Љиљана Матић

You may also like...