Беспилотне летелице за лидере у дигиталном описмењавању ученика

У Основној Школи ” Мома Стaнојловић” Министар просвете науке и технолошког развоја Младен Шарчевић уручио је десет беспилотних летилица које су набављене у оквиру пројекта “За лепшу школу” и донације су Ротари клубова из Чачка, Краљева и Крагујевца.

Крагујевачка школа, иначе је одабрана за ову врсту донације, јер је једна од водећих у дигиталном описмењавању ученика.

Свечаности доделе беспилотних летилица присуствовали су: градоначелник Крагујевца Радомир Николић, потпредседник Националног савета за високо образовање Бранислав Јеремић, представници града, школа, Ротаријанци као и ученици петог разреда Основне школе “Мома Станојловић” који ће убудуће дронове користити за часове информатике, математике,физике, енглеског језика.

Модели поклоњених дронова програмирани развијају лет на висини до 50 метара што значи да није потребна дозвола за коришћење током наставних и ваннаставних активности.

Ученици крагујевачке школе већ лако управљају беспилотном летилицом, а како се надају донатори Ротаријанци иста слика поновиће се и у осталих десет градова у којима је по једна школа данас добила вредан поклон.

Министар просвете, науке, технолошког развоја поручио је ученицима да ће држава и у наредној школској години са знатно увећаним средствима у буџету за образовање наставити улагања у куповину рачунара, таблета, дигиталних уџбеника који се сада припремају и за предшколце, прилагођене њиховом узрасту за програмирање.

Друштво засновано на знању своје темеље мора да постави још у вртићима.

Србија се у процесу модернизације наставе угледа на Јужну Кореју, Естонију, Кину. Једна од школа у Крагујевцу која се издвојила у дигиталном описмењавању ученика је “Мома Станојловић”.

Реконструкција школе “Мома Станојловић” обављена је пре неколико година и за ту намену министарство је издвојило 400 хиљада евра, а град је учествовао у финансирању радова са 10 одсто, подсетио је овом приликом Недељко Манојловић,члан Градског већа за образовање.

Извештава новинарка РТК

Слађана Обрадовић Чукарић.

You may also like...